29 de gener del 2009

Época de Postguerra

La derrota republicana té conseqüències funestes per a Catalunya, només comparables a la desfeta de 1714. Una part molt important de la població catalana (la classe política, la intel·lectualitat, un gran nombre de quadres sindicals i dirigents i militants de partits obrers i republicans) ha de marxar a l'exili. A l'interior, l'exèrcit d'ocupació franquista i els dirigents del "Nuevo Estado" apliquen criteris de revenja. La repressió és duríssima. Tots els símbols de catalanitat són durament perseguits, mentre s'imposa una nova simbologia de caire feixista i imperial. Només la voluntat ferma de la majoria de la població catalana i la
resistència agosarada d'una minoria impedeixen que el franquisme assoleixi el seu objectiu excloent.

L'Exili
Entre el 27 de gener i el 13 de febrer de 1939 mig milió de persones travessen la frontera, camí de França. Al Rosselló, les autoritats franceses improvisen precaris camps de refugiats. La majoria d'exiliats resten a França. Altres marxen a Amèrica o a l'URSS i a Txecoslovàquia. Gran Bretanya segueix una política d'acolliment que selecciona els sectors més preparats de la intel·lectualitat, la classe mèdica i els experts en defensa civil. Els catalans exiliats a França viuen l'ocupació nazi. Milers són assassinats als camps d'extermini. Altres lluiten a la resistència o en els exèrcits aliats.

La represió política
Prop de 150 000 catalans, que resten al país, són confinats en camps de concentració i presons; 4 000 són afusellats. Les depuracions afecten les més diverses ideologies. Manuel Carrasco i Formiguera, democratacristià, és executat el 1938; Joan Peiró, anarcosindicalista, el 1942; Carles Rahola, republicà, el 1939; Francesc Vidal i Barraquer, arquebisbe de Tarragona, s'ha d'exiliar de per vida. Lluís Companys és detingut a França per la Gestapo i lliurat a les autoritats franquistes. El 14 d'octubre és condemnat a mort al castell de Montjuïc. L'endemà s'acompleix la sentència.

La represió econòmica
La postguerra es caracteritza per les penalitats generades per l'autarquia i l'intervencionisme de la política del règim: racionament i mercat negre, restriccions energètiques i estancament industrial. S'intenta dislocar el teixit econòmic de Catalunya i les empreses catalanes són discriminades en la distribució de matèries primeres i abastament energètic. Es trava la creació d'empreses i les actives han de fixar seu social a Madrid. El 1940 es tanca el Mercat Lliure de Valors. Els bancs catalans són engolits per la banca espanyola que influeix en els centres de decisió de l'economia catalana.

La represió cultural
El franquisme actua des d'una inequívoca voluntat de desnacionalització de Catalunya. La llengua catalana resta postergada en l'àmbit privat. Els rètols, els mitjans de comunicació, els monuments i altres símbols de catalanitat són desmantellats o posats al servei del discurs nacionalista espanyol. L'edició en llengua catalana és perseguida, i només és represa en la clandestinitat. L'escola i els llibres de text foragiten la història del país. Molts ensenyants són sotmesos a depuració política. Les principals institucions culturals són clausurades o han d'actuar en una precària il·legalitat.

L'escola
La Mancomunitat de Catalunya i la Generalitat republicana dediquen una gran atenció a la instrucció pública. Es construeixen nombrosos grups escolars i es propicia la renovació pedagògica. La formació dels mestres és objecte d'especial atenció. En plena Guerra Civil, s'aconsegueix la gairebé plena escolarització de la població infantil i la generalització de la coeducació.

La victòria franquista assenyala canvis importants a l'escola. Els ensenyants són severament depurats i moltes de les places vacants són cobertes per excombatents franquistes. S'imposa una disciplina paramilitar a les aules i una separació total entre nois i noies. Els continguts subratllen el discurs nacionalcatòlic del règim.

La resistència

Des d'un inici, nuclis de ciutadans i ciutadanes s'oposen al nou règim. El Front Nacional de Catalunya, la CNT i el POUM organitzen xarxes de resistència. El declivi nazi i l'esperada intervenció aliada els encoratgen. A partir de 1945 es consoliden la Solidaritat Catalana, l'Aliança Nacional de Forces Democràtiques i el Consell Nacional de la Democràcia Catalana. La guerrilla urbana i les vagues obreres sovintegen fins al 1947. Quan s'evidencia que els aliats no intervindran contra Franco la resistència s’ensorra i la repressió es multiplica.